pseudokroep

Pseudokroep, ook bekend als laryngitis subglottica, is een virale infectie die vooral voorkomt bij jonge kinderen en gepaard gaat met een kenmerkende blaffende hoest.

Ouders weten maar al te goed hoe angstaanjagend het kan zijn om hun kind te horen hoesten als een zeehond in het holst van de nacht.

In dit artikel zullen we de symptomen, de mogelijke gevolgen, de oorzaken, de duur, de leeftijd waarop het voorkomt en de besmettelijkheid van pseudokroep bespreken. Begrijpen wat pseudokroep is en hoe ermee om te gaan, kan ouders geruststellen en helpen bij het nemen van de juiste maatregelen. Laten we duiken in de wereld van pseudokroep en de feiten ontdekken.

Wat zijn de symptomen van pseudokroep?

Pseudokroep, ook bekend als laryngitis subglottica, is een virale infectie die voornamelijk voorkomt bij jonge kinderen. De volgende symptomen zijn kenmerkend voor pseudokroep:

  • Blaffende hoest die lijkt op het geluid van een zeehond
  • Heesheid en schorre stem
  • Verstopte neus en neusafscheiding
  • Ademhalingsmoeilijkheden, vooral ‘s nachts
  • Stridor, een piepend of fluitend geluid tijdens het inademen

Hoe gevaarlijk is het?

Over het algemeen is pseudokroep niet levensbedreigend. De meeste gevallen zijn mild en duren slechts enkele dagen. Het kan echter leiden tot ademhalingsproblemen, vooral bij jonge kinderen met vernauwde luchtwegen. In zeldzame gevallen kan ziekenhuisopname nodig zijn om de symptomen te beheersen.

Waardoor krijg je pseudokroep?

Pseudokroep wordt meestal veroorzaakt door een virale infectie, zoals het parainfluenzavirus. Deze virussen verspreiden zich gemakkelijk via druppeltjes in de lucht wanneer een besmet persoon hoest of niest. Kinderen met een verzwakt immuunsysteem lopen mogelijk een hoger risico op het ontwikkelen van pseudokroep.

Hoelang houdt pseudokroep aan?

De duur van pseudokroep varieert van persoon tot persoon. Over het algemeen duren de symptomen enkele dagen tot een week. Het kan beginnen met verkoudheidsachtige symptomen en zich ontwikkelen tot de kenmerkende blaffende hoest en ademhalingsmoeilijkheden. Naarmate het immuunsysteem van het kind de infectie bestrijdt, zullen de symptomen geleidelijk afnemen.

Op welke leeftijd krijg je pseudokroep?

Pseudokroep komt het meest voor bij kinderen tussen de leeftijd van 6 maanden en 3 jaar, maar het kan ook voorkomen bij oudere kinderen tot ongeveer 6 jaar. De luchtwegen van jonge kinderen zijn smaller, waardoor ze gevoeliger zijn voor infecties die luchtwegobstructie veroorzaken.

Hoe besmettelijk is pseudokroep?

Pseudokroep is besmettelijk en kan gemakkelijk worden verspreid van persoon tot persoon. Het wordt overgedragen via druppeltjes in de lucht, die vrijkomen tijdens hoesten, niezen of praten.

Het is belangrijk om goede hygiƫnemaatregelen te volgen, zoals regelmatig handen wassen en het vermijden van nauw contact met besmette personen, om verspreiding te voorkomen.

Scroll to Top