Je puber helpen met huiswerk maken

Vaak is het een hele struggle om je puber aan zijn huiswerk te krijgen. Ze roepen dat ze het al af hebben of zeggen dat ze geen huiswerk mee hebben gekregen. Of maken zich er makkelijk vanaf dat ze het niet snappen en de leraar het maar beter moet uitleggen.

En als ze dan met een onvoldoende thuis komen roepen ze heel snel dat de rest van de klas het ook heel slecht heeft gemaakt.

Gelukkig hebben wij 5 tips die kunnen helpen bij het oplossen van het huiswerk.

1. Zorg voor een rustige studieruimte

Zorg ervoor dat de studieruimte van je puber goed verlicht is en vrij van afleidingen, zoals televisie of smartphones. Zorg ook dat er genoeg schrijfmaterialen, zoals pennen en papier, beschikbaar zijn.

2. Maak een planning

Help je puber bij het plannen van zijn huiswerk. Maak samen een schema waarin je aangeeft wanneer hij welke opdrachten moet maken. Dit kan helpen om hem te motiveren en het geeft hem ook een gevoel van controle over zijn werklast.

3. Bied hulp aan indien nodig

Moedig je puber aan om vragen te stellen en help hem indien nodig. Als hij vastloopt bij een opdracht, probeer hem dan te begeleiden zonder hem het antwoord te geven. Dit kan hem helpen om zelfvertrouwen op te bouwen en zich meer verantwoordelijk te voelen voor zijn eigen leerproces.

4. Houd toezicht

Controleer of je puber zijn werk doet en zich aan de planning houdt. Dit betekent niet dat je hem constant in de gaten moet houden, maar wel dat je af en toe moet controleren of hij zijn werk af heeft en of hij het begrijpt.

5. Beloon goed werk

Wanneer je puber zijn huiswerk op tijd en naar behoren heeft gemaakt, beloon hem dan met iets kleins, zoals een compliment of een extra uur schermtijd. Dit kan helpen om hem te motiveren en te laten zien dat hard werken wordt gewaardeerd.

Scroll to Top